44000 namen 800pxIn de maand juni worden overal in Nederland de 44.000 namen herdacht, van de vluchtelingen die in de afgelopen jaren aan de Europese grenzen om het leven zijn gekomen, verdronken in de Middellandse zee of teruggevonden in de bergen van de Balkan. Eerder hielden we de Lopend Vuur wake, om te pleiten voor een rechtvaardig en humaan asielbeleid. Hoe machteloos we ons soms ook voelen, we blijven aandacht vragen voor dit grote onrecht. Daarom doen we in Assen mee met dit landelijk initiatief. Op zaterdag 12 juni staan we met de bakfiets in de stad, van 14 – 16 uur op de Brink, voor het Open Huis.

Wie wil kan op een eenvoudig herdenkingsmonument, de naam van één van de omgekomen vluchtelingen schrijven. In verschillende wijkkerken, maar ook in naburige gemeenten, wordt zondag 13 juni een aantal namen in de voorbeden genoemd.

De verzamelde gedenktekens worden vanuit het hele land naar Scheveningen gebracht, waar op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, op het strand een groot herdenkingsmonument wordt opgericht.

Dick Vos, Helène van Noord, Bert Altena