a capellakoor Bragi 800pxOp zondag 24 oktober om 16:00 uur klinkt er voor het eerst sinds anderhalf jaar weer koorzang in Musica pro Deo! In een vespermet het a-capellakoor Bragi uit Groningen. Er zingen op dit moment om en nabij de twintig jonge studenten in het koor, dat onder leiding staat van dirigent Rein de Vries. Zoals de naam van het koor al zegt, er wordt alleen a-capella gezongen. Dus zonder begeleiding van andere instrumenten. In de vesper van zondag 24 oktober staat het prachtige motet Jesu, meine Freude van Johann Sebastian Bach centraal.

Dit motet bestaat uit elf delen. Bach heeft het motet gebouwd op zes coupletten van het in de tijd van Bach populaire koraal Jesu, meine Freude en wisselt deze af met vijf teksten uit de Romeinenbrief: de even nummers van het motet behandelen de bijbeltekst, de oneven delen zijn van het koraal afgeleid. De koorfuga Ihr aber seid nicht fleischlich, sondern geistlich vormt de kern van het werk. Het bekende Gute Nacht is een prachtig verstild deel waarin de koraalmelodie door de alten wordt gezongen.

Naast dit werk van Bach horen we in deze vesper muziek van Mendelssohn, een groot bewonderaar van Bach. Meteen aan het begin van de vesper horen we het dubbelkorige Warum toben die Heiden (psalm 2) van 1843. Alle vormen van tekstuitdrukking die werden geïntroduceerd door de meesters van de barok en de renaissance zijn terug te vinden in dit werk: karakteristieke ritmes, antifonale koorzettingen, een glorieus tutti op de woorden Du bist mein Sohn, een ingenieuze vierdelige canon in de korte Gloria-finale van het Ehre sei dem Vater.
Na de Hymn to the Virgin van Britten horen we het tweede werk van Mendelsshon: het motet Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren. Het is een a-capellawerk dat Mendelssohn componeerde aan het eind van zijn leven in 1847. Dit Nunc Dimittis heeft in een evensong een vaste plaats, na het Magnificat en is gebaseerd op een Bijbelse tekst, de lofzang van Simeon die deze zingt als hij de pasgeboren Jezus ziet.

De gebeden in deze vesper worden zingend afgesloten met het laatste werk van de Franse componist Maurice Duruflé, het Notre Père voor vierstemmig koor.

De vesper, die geleid wordt door Kees Richters, wordt omlijst door twee orgelwerken van Johann Sebastian Bach.
Organist Wietse Meinardi speelt de koraalbewerkingen Herr Jesu Christ, dich zu uns wend (BWV 655) en Jesu, meine Freude (BWV 610).
Wietse begeleidt in deze dienst ook de samenzang.

De vesper begint om 16.00 in de Adventskerk. We heten u graag van harte welkom in de kerk!
Vanwege corona bent u in deze dienst welkom met coronacheck (Qr-code of papieren bewijs).
Deze dienst wordt niet met beeld uitgezonden omdat de apparatuur die daarvoor nodig is in de Opstandingskerk staat.

Omdat Musica niet helemaal Pro Deo kan zijn, in de zin van kosteloos, stellen we uw royale financiële bijdragen in de uitgangscollecte bijzonder op prijs. U kunt ook geven via het collecte-item in de Scipio app en via rekeningnummer NL 44 RABO 0373 7156 25 ten name van Wijkgemeente Vredenoord o.v.v. Musica Pro Deo.
Bij voorbaat hartelijk dank daarvoor!

Werkgroep Musica Pro Deo