De samenleving vergrijst en ook de kerk.
In de kerk ligt de vergrijzing zelfs hoger dan gemiddeld in Nederland. Van 2010 tot 2021 is het aantal leden boven de 60 jaar toegenomen van 41% naar 54%. Dit is een toename van 13%.
In de PKA zijn mensen van alle leeftijden betrokken bij het werk in de gemeente. De eerlijkheid gebiedt om te vermelden dat veel vrijwilligerswerk wordt uitgevoerd door ouderen. Een groot deel van hen is met pensioen gegaan rond de leeftijd van 60 jaar. En is momenteel ruim de 70 jaar gepasseerd.
Is 70 jaar oud om iets te doen? Dat is in de huidige tijd heel relatief. Veel mensen, ook in de PKA, zijn actief. Een groot aantal wil echter graag een stapje terug doen. Naast het feit dat mensen gezonder ouder worden, zien we ook dat er mensen zijn die bij het ouder worden zorg nodig hebben. De vraag dient zich aan: Wie zorgt er voor wie in 2030 in de PKA?
Om gemeente te zijn hebben we onderlinge verbondenheid, inzet van leden en geld nodig. De kernwoorden hiervoor zijn: Lef, Gods Actualiteit voor de stad en krachten bundelen in onze verbinding. Om dit uit te voeren hebben we mensen en financiële middelen nodig. Het aantal leden en de inkomsten nemen helaas veel sneller af dan verwacht. Dit baart ons zorgen. Daarmee dringt de vraag zich op: Hoe staan we er voor? De Algemene Kerkenraad, ondersteund door het College van Kerkrentmeesters, wil u in deze rubriek de komende maanden hierover informeren. Reacties zijn welkom: .
Gerard Schoep, voorzitter Algemene Kerkenraad
Ernst Lutgert, voorzitter College van Kerkrentmeesters