GjeiloZondag 22 april is er om 16:00 uur in de Adventskerk een poëzievesprer rond het Magnificat van Heinrich Schütz m.m.v. Arpeggio – Het Asser Kamerkoor o.l.v. Peter Siebesma,  Wietse Meinardi, groot orgel en kistorgel, Cordula Remmelts, cello en Dick van Veen, liturg.

Poëzievesper
Een poëzievesper volgt de liturgische opbouw van de vesperviering, maar er wordt een belangrijke plaats ingeruimd voor poëzie en proza. Terwijl In de liederen en koormuziek de oude bijbelse woorden  volop tot hun recht komen, wordt er met het gesproken woord andere taal aan toegevoegd die rechtstreeks tot het hart spreekt.

Dubbelkorig Magnificat van Heirich Schütz
Het koor opent met een oude middeleeuwse hymne: Christe qui lux est et dies (Christus die het licht is en de dag). Een zoektocht naar het licht in de schemer van de tijd.  In die verstilling wordt de vesper vervolgd met het samen zingen van het oude avondlied Der Mond ist aufgegangen. Het koor zingt het lied in een zetting van Max Reger. In het psalmengebed zingt het koor van de vroegbarok-componist Schein het vijfstemmige Was betrübst du dich meine Seele (psalm 42). Vast onderdeel van de vesper is het Magnificat. Het koor zingt van Heinrich Schütz het Deutsches Magnificat voor dubbelkoor en basso continuo. Schütz, belangrijkste Duitse componist uit de vroegbarok, nam de stijl van de meerkorigheid mee uit Italië. In dit Magnificat hoor je mooi hoe de gescheiden koren elkaar afwisselen en zich dan weer met elkaar vervlechten.

Ubi caritas van Ola Gjeilo
Samen met het Fürchte dich nicht van Johann Christoph Bach vormen de werken van Schein en Schütz het hart van de vesper. Maar ook uit latere stijlperioden klinkt het gezongen woord. Van Rheinberger het bekend Abendlied (Bleib bei uns denn es wird Abend werden) en het fraaie Ubi caritas van de Noorse/Amerikaanse jonge componist Ola Gjeilo. We sluiten samen af met een lied van Huub Oosterhuis, een lied 'Tegen de vijandschap in’: Komen ooit voeten gevleugeld mij melden de vrede, daalt over smeulende aarde de dauw van de vrede, wordt ooit gehoord uit mensenmonden dat woord: wij zullen rusten in vrede.

U bent van harte welkom op 22 april om 16.00 uur in de Adventskerk. Toegang is gratis. Aan de uitgang wordt een bijdrage gevraagd.