Pelgrimstocht2019Zaterdag 13 april is de 16e pelgrimstocht. Vanuit de Sint-Bonifatiuskerk in Vries lopen we naar de Jacobuskerk in Rolde. Een mooie route van ongeveer 16 kilometer, met stukjes van de langeafstandsroute van het Jacobspad, dat loopt van Noord-Nederland tot in Spanje. Onderweg wordt er uitleg gegeven over het landschap, wordt er gezongen, wordt er geluisterd naar verhalen. Bovenal is het altijd weer gezellig om samen een stukje op te lopen en met elkaar in gesprek te raken. Noem het maar voortschrijdend inzicht. In de Jacobuskerk wachten ons de koffie en de broodjes op én een stoel.

Op 13 april is het voorjaar al zichtbaar in bomen, struiken en andere begroeiing. De tocht gaat langs diepjes en loopjes, langs weilanden en bouwland, over heide en zandpaden. Met fraaie vergezichten over het Drentse land. Langs de dorpen Taarlo en Loon gaat het op Rolde aan.

Aan de Hoofdweg tussen Loon en Taarlo (tussen het hunebed en een pingomeertje) is een tweede opstapplaats voor pelgrims die 16 kilometer te lang vinden, en die alleen het laatste stuk willen meelopen. Dat is ook plek waar we pauzeren om te genieten van de warme soep die daar wordt uitgedeeld. Dat doen we om ongeveer 12.45 uur. Dan kunnen de pelgrims voor de halve tocht invoegen of uitvoegen.
Vanuit Loon volg je de Gasterenseweg tot de afslag naar de Hoofdweg links. Halverwege Taarlo zie je links in de verte het hunebed en vlak naast de Hoofdweg een meertje (een pingo). Er is daar rechts van de Hoofdweg parkeergelegenheid.

Zoals altijd wordt de tocht afgesloten met een vesper. Die zal deze keer worden geleid door ds. Bert Altena, met muzikale begeleiding door Jacques Bolhuis. Na afloop van de vesper vormen we buiten de kerk weer een rij om elkaar 'alle goeds te wensen'.

Wat het vervoer betreft heeft de ervaring geleerd dat iedereen dat het beste zelf kan regelen: met onderlinge carpooling  en meerijden is dat altijd nog gelukt. Er is nog nooit een pelgrim eenzaam achtergebleven.

Ten slotte, welkom op deze tocht en geef u van te voren even op bij een van de onderstaande personen.

Datum: ‘Palmzaterdag', 13 april
Vertrek: ± 10.15 uur, St-Bonifatiuskerk
Startplek: Brink 3, Vries
Lengte tocht: ongeveer 16 km