kerkklok02De Jozefkerk en de Adventskerk zullen op de wisseling van oud naar nieuw, van 00:00 - 00:15 uur, de klokken luiden. Ook de Molukse Rehobothkerk en de rooms-katholieke parochie doen mee. Daarmee geven ze gehoor aan de landelijke oproep om op deze oudejaarsavond zonder vuurwerk het nieuwe jaar in te luiden met kerkklokken. Niet alleen als alternatief voor vuurwerk, maar ook als teken van verbondenheid.

En die verbinding hebben we volgens socioloog Beate Volker hard nodig. Alles wat dat gevoel kan versterken, is volgens haar goed. "Als we terugdenken aan de eerste lockdown stonden we meerdere keren te klappen. Nu hebben nog steeds veel mensen steun nodig. We staan er steeds meer alleen voor."
Dat komt voor een deel doordat we in onze eigen bubbel leven. "Je ziet de ander niet meer, je ervaart het niet meer. Het gaat dus echt niet goed met de cohesie."
Kerkklokken zijn volgens Volker een goed middel om meer verbinding te creƫren. "Veel mensen hebben niks met godsdienst en religie, maar een kerkklok is boven elke religie verheven. Dus dat kan heel veel steun bieden", aldus de socioloog.
"Ik vind het heel mooi als er iets gedaan wordt, als teken van saamhorigheid, maar ook als teken van: we gaan verder. Een nieuw jaar, laten we hopen dat we hieruit komen.
Dat gevoel kun je nog meer versterken door zelf iets te doen, zoals klappen of zelf een bel luiden, al wordt dan ook de beleving heel anders. "Een moment van stilte en alleen de klokken horen is juist mooi vind ik, je richt de aandacht even naar buiten en je luistert. Een moment van bezinning: laten we vooruit kijken."