Musica Pro Deo
Locatie:
Adventskerk - Assen

Muziek op zes klavieren

Op 28 augustus geeft Wietse Meinardi zijn jaarlijkse orgelconcert in de serie Musica pro Deo op het Van Vulpen-orgel in de Adventskerk in Assen. Dit jaar speelt hij daarnaast ook enkele stukken op het kistorgel en twee drukwindharmoniums. In totaal bespeelt hij zes klavieren!

Het concert opent met 2 feestelijke delen uit cantates van Johann Sebastian Bach, door Lennart Morée voor orgel bewerkt. Daarna speelt Wietse op het kistorgel muziek van Bach, in een bewerking van Alexandre Guilmant voor harmonium, maar deze muziek klinkt minstens zo goed op een orgel.

Het concert vindt plaats in de serie Musica Pro Deo en begint om 16.00 uur. De toegang is vrij, wel wordt er om een ruime gift (naar draagkracht) gevraagd om de serie in stand te houden. U kunt uw gift geven in de uitgangscollecte, via de Scipio app of door gebruik te maken van de qr-code die in het programma zal worden afgedrukt.

Na een monumentaal Preludium van Felix Mendelssohn klinkt er muziek van César Franck. Franck is een van de belangrijkste orgelcomponisten uit de geschiedenis. Hij werd dit jaar 200 jaar geleden geboren, daarom is het dit jaar ‘Franck-jaar’ en worden er veel werken van hem gespeeld op orgelconcerten. Niet al zijn muziek is goed uitvoerbaar op het Van Vulpen-orgel, maar zijn Prélude, Fugue et Variation klinken uitstekend dit orgel. Franck schreef, net als veel Franse 19e eeuwse componisten, ook stukken voor het drukwindharmonium onder de titel l’organiste. Wietse zal enkele stukken daaruit spelen op een drukwindharmonium.

Het drukwindharmonium kenmerkt zich door zijn expressieve en ook krachtige klank en werd in de 19e eeuw ook gebruikt als concertinstrument. Het onderscheidt zich in veel opzichten van het bij ons bekendere en veel zachtere drukwindharmonium. Wietse is in het bezit van twee dergelijke Franse instrumenten en zal ze voor deze gelegenheid beide in de kerk opstellen.

Louis Vierne - organist van de Notre Dame rond 1900 - schreef een verzameling stukken onder de titel Pièces en style libre die je zowel op orgel als harmonium kunt uitvoeren. Ook daarvan klinkt iets op dit concert.

Het concert sluit weer af op het Van Vulpen-orgel met een van de beroemdste orgelwerken, de Suite Gothique, dat bestaat uit vier delen en eindigt met een meeslepende Toccata.

Locatie:
Adventskerk