Orgelconcert Stef Tuinstra

do 04 juli 2019, 20:00 uur
Locatie:
Jozefkerk - Assen

Tuinstra StefOp donderdagavonden 4 juli start de reeks zomer orgelconcerten in de Jozefkerk. Op die avond bespeelt de bekende organist Stef Tuinstra het Van Dam Orgel. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is € 10.00.

Voor Stef Tuinstra is het 4 juli een thuiswedstrijd. Hij was adviseur tijdens de grote restauratie van het orgel en kent het instrument dus door en door. “Het Van Dam Orgel klinkt na de recente restauratie weer ongeveer zoals dat in 1896 door van Dam bedoeld was,” zegt Tuinstra. “Ik heb het programma samengesteld als een historisch-stilistische bloemlezing naar aanleiding van de bouwtijd van het Van Dam-orgel.” Met name de orgelwerken van Mozart en Mendelssohn komen nu fraai tot hun recht. Maar ook Bach’s beroemde Toccata klinkt wonderwel ‘barok’ op dit in wezen toch enigszins romantische orgel.

Het programma bestaat uit onder andere, Toccata und Fuge, Johann Sebastian Bach (1685-1750); Allegro und Fuge, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791); Vier delen uit Sonate op. 65, Felix Mendelssohn Bartholdy(1809-1847); Grande offertorio per organo o piano forte, Gaetano Donizetti (1797-1848); Improvisatie – Koraalpartita, Stef Tuinstra (* 1954)

Stef Tuinstra (1954) studeerde orgel, piano, clavecimbel en trombone aan het Prins Claus Conservatorium. Hij behaalde Summa Cum Laude het UM-diploma voor orgel (1976). In 1979 verwierf hij de Prix d'Excellence voor orgel. In 1980 won Stef Tuinstra de koraalprijs ter gelegenheid van het Nationaal Improvisatie Concours te Bolsward. In 1986 werd hij onderscheiden ter gelegenheid van het Internationale Clavecimbel Concours te Brugge. Van 1974-1992 was hij organist van de Jacobuskerk te Zeerijp en sindsdien in deeltijd van de Nieuwe Kerk te Groningen. Tevens is hij, eveneens in deeltijd, kerkelijk organist van de Martinikerk te Groningen als opvolger van zijn oud-leraar Wim van Beek.

Als gecertificeerd orgelbouwadviseur werkt Stef Tuinstra nauw samen met diverse protestantse kerken en stichtingen in Nederland en met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inmiddels heeft hij al 150 projecten op zijn naam staan en daarbij ook internationaal een gezaghebbende reputatie opgebouwd. Ook is hij auteur van diverse (internationale) publicaties over orgelbouw en -spel.

Donderdag 4 juli, Jozefkerk Assen, kerkplein.
Aanvang 20.00 uur, toegang € 10.00.
De orgelpas voor de 5 zomerconcerten in de Jozefkerk 2019 kost slechts € 40.

Locatie:
Jozefkerk