Musica pro Deo

Locatie:
Adventskerk - Assen

Jongenskoor Dalfsen zingt in de Adventskerk

Van de Choral Evensongs die dagelijks in de beroemde Engelse kathedralen opklinken kunnen we in de Adventskerk in Assen af en toe iets meebeleven.

In de maandelijkse kerkmuziekserie Muscia Pro Deo volgt een aantal vieringen vorm en opzet van de evensongs. Deze evensongs zijn vrijwel geheel gezongen en er klinkt hoogwaardige Engelse kerkmuziek. Net als in Engeland zijn deze diensten zeer geliefd; ze worden over het algemeen erg goed bezocht.
Er is een verschil met Engeland: daar worden de meeste evensongs door de beroemde jongenskoren gezongen, bij ons gebeurt het vaak door gemengde koren. Af en toe komt er een meisjeskoor. Op 22 mei zingt er voor het eerst een jongenskoor in de Adventskerk: het Jongenskoor Dalfsen.

In 1994 ontstond het idee om in Dalfsen een jongenskoor op te starten. Initiatiefnemer en koorleider Henk Ophoff begon toen met 10 jongens met repetities. Na een jaar proefdraaien bleek het een succes en heeft het koor zich geleidelijk aan ontwikkeld. In 1996 is Stichting Jongenskoor Dalfsen opgericht met als doel om jongens al vroeg een goede muzikale ontwikkeling te geven. Het repertoire bestaat voor het grootste gedeelte uit koorwerken uit de Anglicaanse traditie. Maar daarnaast worden er ook steeds vaker uitstapjes gemaakt naar andere genres. Bij Jongenskoor Dalfsen wordt veel aandacht gegeven aan de individuele stem. Om een grotere diversiteit aan koorliteratuur te kunnen uitvoeren is al vanaf 1996 het koor uitgebreid met een twaalftal mannen die de alt-, bas- en tenorpartijen voor hun rekening nemen. Enkele mannen hebben in het verleden ook als ‘choirboy’ bij het koor gezongen. De jongens van het koor werken jaarlijks mee aan uitvoeringen van de Mattheüs Passion op diverse grote podia in het land. Verder heeft het koor concertreizen gemaakt naar Engeland en Duitsland.

Zondag 22 mei is het zondag Trinitatis, voor welke zondag veel bijzondere muziek geschreven is. Er klinkt o.a. muziek van Thambling, Matthias en Hurford. Het Magnificat en Nunc Dimittis is van Stanford. De Preces en Responses zijn door Henk Ophoff zelf geschreven.

Aan het orgel zit Wietse Meinardi die dit koor in de beginfase ook al eens begeleidde. Hij verheugt zich op een hernieuwde samenwerking.

De evensong begint zondag 22 mei om 16.00 uur inde Adventskerk, Lindelaan 49 in Assen. De entree is zoals gebruikelijk gratis, wel is er een collecte.

Voor informatie en vragen:

Inge Meinardi

Contact informatie