Bach - origineel en bewerkt

Locatie:
Adventskerk - Assen

Wietse Meinardi

Op 23 augustus om 16 uur geeft Wietse Meinardi een Bachconcert in de Adventskerk in Assen. Dit concert vindt plaats in de serie Musica
Pro Deo.
Op elke vierde zondag van de maand is er in deze serie een

Vorig jaar werd een dergelijk orgelconcert als experiment gegeven. De opkomst was voor een orgelconcert dermate groot en de reacties waren zo positief dat er nu een vervolg aan wordt gegeven. Dit keer is het thema: Bach - origineel en bewerkt.

In Bachs tijd was het heel gewoon om muziek van anderen te bewerken en geschikt te maken voor andere bezettingen dan de oorspronkelijke. Soms ging het verder en verfraaide de bewerker de stukken. Zo maakte Bach orkestmuziek van de door hem bewonderde Vivaldi geschikt voor orgel solo. Ook werkte hij muziek van zichzelf om voor orgel, de zogenaamde Schübler Choräle. Veel anderen hebben later zijn voorbeeld gevolgd: instrumentale en vocale muziek van Bach werd geschikt gemaakt voor het orgel. Er zouden veel orgelconcerten gevuld kunnen worden met al deze arrangementen.

Wietse Meinardi speelt een selectie hieruit: er klinkt een door Bach bewerkt Concerto van Vivaldi en enkele Schübler Choräle. Daarnaast speelt hij bewerkingen van delen uit cantates, uit de Mattheüs Passion en de Hohe Messe. Voor een deel overbekend, voor een ander deel minder bekend, maar niet minder mooi. Deze composities worden aangevuld met 2 origineel voor orgel geschreven werken: de prachtige derde Triosonate en het feestelijke Praeludium en Fuga in G-dur.

Het orgel in de Adventskerk staat bekend om zijn Bach-kwaliteiten en staat in een mooie en goed klinkende ruimte. Bijzonder is dat het publiek zo wordt opgesteld dat er zicht op orgel en organist is. Uniek is dat de balustrade van glas is, waardoor het pedaalspel van de organist goed te zien is, wat vaak als een belevenis wordt ervaren. Het concert vindt plaats in de serie Musica Pro Deo. Op elke vierde zondag van de maand is er in deze serie een cantatedienst, een evensong of een vesper en in de zomermaanden een concert. In deze serie klinkt kwalitatief goede kerkmuziek uit vele eeuwen. Daartoe worden koren en musici uitgenodigd die hun sporen hebben verdiend op dit gebied. De serie voorziet in een behoefte: uit de wijde omtrek weten mensen de Adventskerk hiervoor te vinden. Het concert op 23 augustus begint om 16 uur in de Adventskerk, Lindelaan 49 in Assen. De entree is gratis, na afloop wordt er een gift gevraagd.

Nadere informatie bij:

Werkgroep Kerkmuziek en Liturgie Adventskerk