Kerkdienst met poppsalmen

zo 13 nov 2016, 10:00 uur
Locatie:
De Ontmoeting - Assen

Op zondagmorgen 13 november zullen in de dienst in De Ontmoeting alleen maar poppsalmen worden gezongen. Aan deze dienst ging een lange voorbereiding vooraf van bijna twee jaar. Samen met een aantal gemeenteleden ging ik op zoek naar de verbinding tussen psalmen en muziek en teksten van deze tijd. Het werd een boeiende zoektocht, die veel opleverde.

Een aantal mooie songs bijvoorbeeld, maar die wilden we niet alleen vertonen via filmpjes, maar live uitvoeren. Dat is ten slotte ook gelukt. We hebben een band, die bestaat uit: Jan Bouwman, zang; Just van Es, basgitaar; Ruud Hageman, trompet; Michiel Hijstek, elektrische gitaar; Annemargriet Hopman, piano; Dominique Jagersma, zang; Livius Juk, drums; Peter van de Peppel, zang; Tjeert Poelman, trompet.

Op onze zoektocht naar poppsalmen ontdekten we verschillende sporen. De eerste is die waarin binnen de kerken geprobeerd wordt psalmen bij de tijd te brengen. Een voorbeeld daarvan is het ‘Psalmproject’ waarin geprobeerd wordt de melodieën naar het idioom van de popmuziek te trekken. We voeren daarvan psalm 121 uit. Een ander spoor vormen de ‘Psalmen voor Nu’. Het project is inmiddels afgerond. Er zijn elf cd’s gemaakt, waarop psalmen zijn te horen die opnieuw uit de grondtaal werden vertaald in het Nederlands. Bij de teksten werden popmuzikale melodieën gecomponeerd. Als voorbeeld daarvan zingen we psalm 145.

Daarnaast zijn er in de popmuziek talrijke voorbeelden te vinden van expliciete en impliciete poppsalmen. De expliciete zijn songs die bijvoorbeeld het woord ‘Psalm’ in hun titel hebben. De impliciete die in de tekst een verwijzing naar de psalmen bevatten of die qua vorm aan een psalm doen denken. Een voorbeeld daarvan is ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy. Maar ook ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen hoort daarbij. Deze twee liederen zullen we ook op die zondagmorgen zingen.

Daarmee heb ik nog niet de hele ‘playlist’ prijsgegeven. Dus wie nieuwsgierig is geworden en het graag wil meemaken is van harte uitgenodigd op zondag 13 november om 10 uur in De Ontmoeting.

Contact informatie

Naam: