Cantatedienst

Locatie:
Adventskerk - Assen

Cantatedienst Adventskerk 27 september

Op zondag 27 september zal in de Adventskerk om 16 uur cantate 47 van Johann Sebastian Bach ten gehore worden gebracht. Koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep, organist Wietse Meinardi, sopraan Senn Meneka en bariton Roele Kok zijn de uitvoerenden. Dirigent is Hoite Pruiksma. Ds. Dick van Veen is de voorganger.

De cantate heeft als titel ‘Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden’ en is geschreven voor de zeventiende zondag na Trinitatis. Die behoort tot de zogenaamde feestloze helft van het kerkelijk jaar. De twee sleutelbegrippen uit het eerste deel van de cantate, ‘erhöret’ und ‘erniedriget’ worden door de strijkers en twee hobo’s in muziek vertaald. De termen verhogen en verlagen lenen zich daar goed voor, zowel vocaal als instrumentaal.

Bach

Bach schreef een drietal cantates voor deze zondag. Naast BWV 47 zijn dat BWV 114 en BWV 148. In cantate 47 overheerst het eerste deel dat bestaat uit uitgebreide fugatische passages voor orkest en koor, om beurten én samen. Kenners loven de volmaakte wederzijdse beïnvloeding van koor en orkest. Het eerste deel kent de onderdelen sinfonia, fuga, intermezzo, fuga, intermezzo, fuga en een afsluiting voor koor en orkest.

Het hoofdthema in het eerste deel is een ‘advies’ van Jezus om niet onmiddellijk op de belangrijkste plaats te gaan aanliggen. Er zijn verwante uitdrukkingen in onze taal: hoogmoed komt voor de val, hoge bomen vangen veel wind en wie hoog gaat kan diep vallen. Een aria, deel twee, gaat op die toer verder: ‘Wer ein wahrer Christ will heissen, muss der Demut sich befleissen. Demut stammt aus Jesu Reichen’. De tekst van deel drie begint met de zin ‘Der Mensch ist Kott, Staub, Asch und Erde’, vertaald: ‘As ben je, o mens, verbrande turf, drek, vuil, de duivel gelijk’. Het lijkt erop dat delen 1 en 2 niet verenigbaar zijn met het recitatief (3) . De tekst was geschreven door Johann Friedrich Helbig (1680-1722).

Het is speculatief, maar Bach kán geschrokken zijn van de kwaliteit van in het bijzonder deel 3 en er voor gekozen hebben om een andere cantate dan de 47e uit te voeren. Aan de hand van het jaarschema, waarin BWV 47 wordt genoemd, kunnen we echter wel stellen dat de cantate wél is uitgevoerd. Lezer, wees gerust. Op 27 september zal de volledige cantate in de oorspronkelijke versie worden uitgevoerd. De drek nemen wij voor lief…

Händel

Als extra speelt het orkest het Concerto in g opus 4 nr. 3 met orgelsolo van Georg Friedrich Händel, Bach’s land- en tijdgenoot die in Engeland triomfen vierde

Contact informatie