Choral Evensong

zo 18 juni 2017, 16:00 uur
Locatie:
Adventskerk - Assen

Op 18 juni, de eerste zondag na Trinitatis, zingen de Roden Girl Choristers een Evensong in de Adventskerk te Assen. Een Engelse Evensong bevat enkele vaste elementen, zoals het Magnificat (Lofzang van Maria) en een Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon). Deze werken worden altijd na de lezingen gezongen. In dit geval kunt u luisteren naar een toonzetting van William Harris; één van de bekende Engelse kerkmusici uit het begin van de twintigste eeuw.

Ook bevat de Evensong altijd een Psalm, die in de Engelse traditie onberijmd gezongen wordt. Dit gaat door middel van een zogenaamde Chant; een reeks steeds terugkerende akkoorden, waarop de tekst geplaatst wordt. Door middel van dynamiek, vooral ook in de orgelbegeleiding, kan de tekst uitgebeeld worden. Op 18 juni zal Psalm 63 op deze manier gezongen worden.

De sfeer voor de Evensong wordt gezet door het Introïtus; in dit geval een prachtig sfeervol werk van de Amerikaanse componist Anthony Piccolo: O, hear us, Lord.

Zo ingetogen en mysterieus dit werk is, zo uitbundig is de slot-Anthem van Richard Shephard: Christ whose glories fills the skies. In een Evensong wordt altijd weinig gesproken en des te meer gezongen; zelf de gebeden zijn grotendeels getoonzet. Deze keer in het moderne idioom van Philip Moore. En niet alleen het koor zingt: de aanwezigen worden ook van harte uitgenodigd om een drietal Engelse Hymns mee te zingen.

Het meisjeskoor, de Roden Girl Choristers, zet zich in voor het ontwikkelen van jong zangtalent. Deze dynamische groep meiden, onder leiding van artistiek leider Sonja de Vries, heeft zich inmiddels een klinkende reputatie verworven. Jonge meisjes worden in het opleidingstraject voorbereid op een auditie als chorister. Individuele stemvorming resulteert in een eenvormige koorklank waarbij elk koorlid zich met zelfvertrouwen inzet. Een zelfvertrouwen dat bovendien versterkt wordt door de sociale hechtheid van de groep. Geschoeid op Anglicaanse leest, wordt het koor geïnspireerd door het heldere, strakke, open klankidioom van de Engelse jongens- en meisjeskoren.

Zoals altijd is de toegang van de Evensong gratis. Een ruimhartige gift in de uitgangscollecte wordt zeer op prijs gesteld.

Contact informatie

Naam: