Muziek
E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Vesper

Evenement

Titel:
Vesper
Wanneer:
zo 18 feb 2018, 16:00 uur
Locatie:
Adventskerk - Assen
Categorie:
Muziek

Omschrijving

MozartMUSICA PRO DEO–VESPER MET WERKEN VAN MOZART
Wietse Meinardi orgel, Hanneke van den Berg sopraan, Vespercantorij o.l.v. Peter Siebesma, Jaap de Raadt liturg en gezongen recitatieven.

Mozart in een vesperviering? - De afgelopen jaren passeerden in de serie Musica pro Deo al heel wat componisten de revue. Bach staat steeds centraal in de cantatediensten, terwijl tijdens vespers en evensongs ook andere, vaak Engelse componisten aan bod kwamen. In de vesper op 18 februari worden werken van Mozart gezongen en dat is voor het eerst.

Mozart werd maar 35 jaar oud, maar componeerde een enorme hoeveelheid pianowerken, soloconcerten, symfonieën, strijkkwartetten, opera’s en natuurlijk het prachtige Requiem. Bepaald geen oeuvre om binnen een vesper of evensong uit te voeren. Toch vallen beide geselecteerde stukken van Mozart goed op hun plek binnen het geheel van de vesperviering op 18 februari. Het eerste is een heel bekend werk: Laudate Dominum voor sopraansolo en koor (KV 339). Onderdeel van de Vesperae Solemnes de Confessore. Het is de tekst van psalm 117. Vrij onbekend daarentegen is het Miserere mei (KV 85). Mozart schreef het toen hij nog maar 14 jaar oud was! Het verhaal gaat dat hij dat jaar in Rome het (inmiddels zeer beroemde) Miserere mei van Allegri hoorde zingen. De jonge Mozart was diep onder de indruk van het werk, ging terug naar zijn kamer en schreef zo op het gehoor het hele stuk uit. Sommige musicologen beweren zelfs dat wij de bekendheid van het stuk aan deze actie van Mozart te danken hebben. In hetzelfde jaar schreef de veertienjarige Mozart een eigen compositie, geïnspireerd door dit werk van Allegri. Zijn Miserere mei is voor driestemmig koor geschreven en bestaat uit een aantal korte stukken, steeds door een gezongen recitatief verbonden. Mozart heeft duidelijk de polyfone stijl van zijn voorgangers hier willen toepassen.
Liturgisch gesproken is dit Miserere mei de toonzetting van psalm 51. En als vierde van de zogenaamde boetepsalmen past het smeeklied daarom ook zeker in de 40 dagen-tijd, die immers een paar dagen daarvoor, op Aswoensdag (14 februari), begonnen is. Veertig dagen van boete en inkeer. Al in de aanhef van de psalm is die sfeer al bijna voelbaar! Een psalm van David, toen de profeet Natan hem had bezocht, nadat hij met Batseba geslapen had. In de vesper zal de psalm, en dus ook het Miserere mei, zijn plek krijgen in het psalmengebed.

Tijdens de overdenking staan we stil bij de lezing voor Aswoensdag: Jesaja 58, 1–10, over het vasten dat de Ene verkiest.

We hopen dat deze vesper een waardevolle opmaat mag zijn tot deze zeer bijzondere periode in het kerkelijk jaar. U bent van harte welkom!

De toegang is gratis, bij de uitgang is er een deurcollecte als welkome bijdrage in de kosten.

Peter Siebesma en Jaap de Raadt


Locatie

Locatie:
Adventskerk
Straat:
Lindelaan 49
Postcode:
9404 KR
Plaats:
Assen
Land:
Netherlands
Plattegrond:
Plattegrond

Zoeken

Diversen

Komende activiteiten