Anbi gegevens

Houwman foto 1200Jo Houwman was jarenlang organist van het mooie historische Van Gruisen-Van Dam-orgel van de Marturiakerk in Assen. Hij was ook betrokken bij de plaatsing en de verbouw van dat orgel in 1970. Vele Assenaren hebben wekelijks zijn orgelspel gehoord. In 1996 (3 september) overleed hij plotseling. Ik heb hem vlak daarvoor voor het eerst ontmoet, maar verder kenden we elkaar niet. Een half jaar later werd ik zijn opvolger en ik heb later ook een deel van zijn muziekboeken gekregen.
Hij was was leraar Nederlands. Daarnaast studeerde hij orgel op conservatorium-niveau bij Anco Ezinga en deed staatsexamen.

Zijn vrouw Minke Houwman kwam afgelopen najaar bij mij met een werk van haar man dat ze gevonden had: een Partita over O hoogte en diepte looft nu God. Ze vroeg mij of ik dat eens wou spelen. Ik zegde spontaan toe en ik beloofde er een opname van te maken zonder dat ik het goed bekeken had.
Pas afgelopen zomervakantie heb ik het werk in studie genomen: het bleek origineel geschreven het is de moeite van het uitvoeren waard. Het staat in een licht modern idioom. Ik besloot het stuk uit te voeren op mijn orgelconcert van 23 augustus j.l. in de Adventskerk naast werken van andere Asser componisten. Het stuk was lastiger dan gedacht…
Het is niet bekend wanneer Jo Houwman het geschreven heeft en ook niet of hij die ooit uitgevoerd heeft.

Een partita is een variatiereeks over een kerkliedmelodie. Deze partita bestaat uit een vrije inleiding waarna diverse variaties over de bekende Engelse melodie volgen. De variaties volgen vaak barokke principes, vertaald naar een licht modern idioom.

De dag na het concert maakte ik een goede opname en die plaatse ik op mijn Youtube-kanaal. De opname is vast voor veel mensen die Jo kenden een mooie herinnering aan zijn spel waar bijna geen opnames van zijn.

Wietse Meinardi, 2 september 2020

De foto stond destijds bij een interview met Jo, in het Gereformeerd Kerkblad (voor Assen) uit 1991
Klik op de foto voor een vergroting