Afdrukken

Evenement

Titel:
Musica Pro Deo
Wanneer:
zo 28 nov 2021, 00:16 uur - 17:00 uur
Locatie:
Adventskerk - Assen
Categorie:
Muziek

Omschrijving

Op 28 november 2021 zal cantate nummer 61, 'Nun komm der Heiden Heiland' worden uitgevoerd door koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep in het kader van de kerkmuzikale serie Musica pro Deo.

‘Nun komm der Heiden Heiland’ (BWV 61) is een thema dat Johann Sebastian Bach (1685-1750) heeft geïnspireerd. Hij wilde de verwachting van Christus’ komst muzikaal tot uitdrukking brengen. Bach voerde zijn cantate voor het eerst in 1714 in de Hofkapel van de hertog Willem Ernst van Saksen-Weimar uit. Ze behoort tot de zogenoemde Kerstkring van het kerkelijk jaar die loopt van de eerste adventszondag tot de vierde zondag na Epifanie/Driekoningen. Bach verwerkte het adventslied ‘Nun komm, der Heiden Heiland’. Het behoort tot de oudste en populairste lutherse liederen en werd opgenomen in de eerste protestantse gezangenbundel van 1524. De melodie vinden we terug in het liedboek onder nr. 433: Komt tot ons, de wereld wacht. Let wel: met Heiden worden niet de heidenen bedoeld maar de volken ofwel alle mensen. Reformator en componist Maarten Luther schreef het lied als een bewerking van de oud-kerkelijke Ambrosiaanse hymne Veni, redemptor gentium uit het jaar 386.

Van de Hohe Messe van Johannes Bach zullen twee delen ten gehore gebracht worden, namelijk Credo in Unum Deum en Patrem Omnipotentem.

Het koor brengt tevens het stuk ‘Alleluia’ van Frederic Sixten ten gehore. Het stuk ‘Alleluia’ is in 2014 in opdracht geschreven. Frederic Sixten is een Zweedse componist en organist, geboren in 1962, die voornamelijk kerkmuziek componeert voor orgel en koor.

Voorganger is ds. Helène van Noord. Wietse Meinardi bespeelt het kistorgel en begeleidt de gemeentezang op het hoofdorgel. Koor en orkest staan onder leiding van Marion Bluthard. Vocale solisten zijn: Han Warmelink, tenor en Christy Luth, sopraan.

De dienst in de Adventskerk aan de Lindelaan begint om 16.00 uur. Bij de uitgang is er een deurcollecte als welkome bijdrage in de kosten. Voor toegang is een QR-code of een papieren verklaring vereist. We zien uit naar uw en jouw komst!

Van harte welkom!

 


Locatie

Locatie:
Adventskerk
Straat:
Lindelaan 49
Postcode:
9404 KR
Plaats:
Assen
Land:
Netherlands