E-mailadresAfdrukkenExport ICS

Evenement

Titel:
Evensong
Wanneer:
Open datum, 16:00 uur - 17:00 uur
Locatie:
Adventskerk - Assen
Categorie:
Bezinning

Omschrijving

Op 22 mei wordt in de Adventskerk een viering gehouden in de vorm van een Evensong. Dat is een avondgebed in de traditie van de Anglicaanse kerk, waarbij de meeste onderdelen van de liturgie worden gezongen door een koor, zoals de centrale psalm en het Magnificat.

Het koor dat deze Evensong zingt is een goede, oude bekende in de serie Musica pro Deo: de Roden Girl Choristers. Het meisjeskoor, dat op topniveau musiceert, staat onder artistieke leiding van Sonja de Vries. Zij is verbonden aan Koorschool Noord Nederland en zet zich met het koor in voor het ontwikkelen van jong zangtalent. Organist Sietze de Vries begeleidt het koor en de gemeentezang op het Van Vulpenorgel en improviseert o.a. op psalm 48. Hij is internationaal bekend als concert-organist en kerkmusicus en vaste begeleider van het koor.

In deze tijd van het kerkelijk jaar, vlak voor Hemelvaart, waarin gevierd wordt dat Jezus troont aan de rechterhand van God, staat het loven en prijzen van Jezus en God centraal. Ook in deze Evensong. Het koor zet daarom gelijk aan het begin van de viering de toon met het zingen van ‘Christ, whose glory fills the skies’, van Richard Shephard. Deze en alle andere gezongen koorwerken zijn composities uit de Anglicaanse koortraditie, zoals het Magnificat en Nunc Dimittis (Lofzang van Maria en van Simeon) van Joseph Long en Psalm 48 gezongen op de chant van William Mothersole. Anthem waarmee de Evensong besloten wordt, is een toonzetting van Psalm 100: ‘Cry out with Joy’ van Richard Lloyd.

De lezing uit Openbaring toont het visioen van de heilige stad Jeruzalem, en de lezing uit Joël beschrijft - ook in een visioen - volle dorsvloeren en overlopende perskuipen. Die volle dorsvloeren en het loven en prijzen op hoge toon, vol vreugde, kunnen wrang aanvoelen in deze tijd van oorlog en braakliggende graanvelden.

Wat valt er te loven?  Misschien kunnen we leren van de Joden, die wat er ook gebeurde, God loofden. Tot in Auschwitz toe. Zo kunnen ook wij ons de hoop, het vertrouwen en geloof te binnen zingen dat het beter kán en zal.

Ook de gemeente krijgt in deze Evensong de kans om mee te zingen, aangespoord door de Roden Girls in één van de hymnes: ‘Rejoice and sing’.


Locatie

Locatie:
Adventskerk
Straat:
Lindelaan 49
Postcode:
9404 KR
Plaats:
Assen
Land:
Netherlands