Documenten

SAVEZeven weken besteedden we aandacht aan SAVE in onze kerk. Zeven weken spaarden we voor deze Indiase organisatie die strijdt tegen kinderarbeid. En met succes. Het totaal van onze steun komt uit op €10.000!

We hadden geen idee… Toen we ons afvroegen in de projectgroep SAVE – samengesteld uit diakenen uit alle wijken – wat een haalbaar doel zou zijn, was het lastig om er een streefbedrag aan te koppelen. Denkend aan de gebruikelijke collecteopbrengsten, zou een paar duizend euro toch mogelijk moeten zijn. Maar hoe zou het uitpakken als we zeven keer een bijdrage voor hetzelfde diaconale doel zouden vragen?

In de presentaties in de kerkdiensten gaven we vaak een indicatie van ‘de stand’, wetende dat het bedrag dat we konden geven altijd iets achterliep. In de week na Pasen kwamen op het Kerkelijk Bureau de bankafschriften binnen die uitsluitsel gaven. Samen met de giften via Scipio, stond er toen een bedrag van zo’n achtenhalf duizend euro. Voor de diaconie van onze kerk was dat een signaal dat de sympathie voor de organisatie SAVE groot geworden was. Alle reden om het bedrag royaal af te ronden tot een prachtig eindbedrag. Een bedrag waar we tevreden over mogen zijn als Protestantse Kerk Assen.

Stof tot nadenken
We hebben nu royaal bijgedragen aan het project in de industriestad Tirupul. En dat is fantastisch. Maar Tirupul is ver weg en er zal niet vaak een aanleiding zijn SAVE opnieuw te sponsoren met een gift. Wat we wel blijvend kunnen doen, is kritisch zijn op kleding die te goedkoop is om eerlijk geproduceerd te kunnen zijn. Zo stelde Aat Koen dat in zijn Kerkblad-artikel in het begin van deze actie. Hij deed dat als lid van de Werkgroep Economie & Geloof, die ons het al langer meeneemt in het thema ‘Stof tot nadenken’. Een thema dat zich richt op alles wat te maken heeft met onze garderobe. ‘We zouden onszelf moeten aanwennen om in de winkel ook kritische vragen te stellen naar de herkomst van de aangeboden kleding’, schreef Aat. ‘Check eens of uw favoriete kledingmerk goed bezig is: is het aangesloten bij de Fair Wear Foundation (www.fairwear.org) of via de kledingchecker op www.goedewaar.nl. Ook kunt u de Schone Kleren Campagnes ondersteunen via www.schonekleren.nl of u abonneren op hun digitale nieuwsbrief.’ Waarvan akte - nogmaals!

Heel veel dank!
Laten we ervan uitgaan dat ieder naar vermogen heeft bijgedragen. Wetend dat de hoeveelheid euro’s die iemand geeft, niets zegt over hoe ruimhartig iemand is. Dat is afhankelijk van allerlei omstandigheden. Hoe dan ook: veel dank iedereen voor de bijdragen aan ‘Sparen voor SAVE’ de afgelopen weken. Fijn dat velen van ons ervan overtuigd geraakt zijn dat het echt de moeite waard is om kinderen – waar dan ook – gelegenheid te bieden de eerste jaren van hun leven onbekommerd kind te zijn. On India kan heel veel gedaan worden met onze bijdrage!

Projectgroep SAVE, Dick Vos

Zoeken

Diversen

Anbi kerk1

 

  Agenda overzicht  

Komende activiteiten