s5 logo

Featured

Evensong met het Agricola Consort o.l.v. Jaap de Kok, 26 mei, 16.00 uur

2024 05 26Agricola consortOp zondagmiddag 26 mei om 16:00 uur bent u van harte welkom in de Adventskerk.

Deze zondag is het Agricola Consort  uit Groningen o.l.v. Jaap de Kok te gast in de kerkmuziekserie Musica pro Deo.

Dit jong gemengde koor is in 2017 opgericht door de dirigent en legt zich toe op het uitvoeren van klassieke kerkmuziek en we hoorden ze al een paar keer eerder in Assen. Het koor zingt met regelmaat in de Martinikerk in Groningen en verzorgt ook cantatediensten in Leeuwarden.

We horen het koor samen met organist Wietse Meinardi deze middag in een Evensong – een bijna geheel gezongen avondgebed.  Het gezongen gebed (de preces en responses) is  van de barokcomponist Richard Ayleward.

Aan het begin van de viering horen we het Sicut Cervus van de componist Palestrina. Dit Sicut Cervus is één van de meest bekende werken van deze componist en een mooi voorbeeld van polyfonie uit de Renaissance.  Palestrina  past subtiele woordschildering toe in zijn compositie: bij desiderat (smachten) versnelt het ritme en op fontes aquarem (fonteinen van water) is de melodie in alle stemmen telkens het hoogst.

Een Evensong kent een aantal vaste onderdelen, waaronder altijd een Psalm. In de Engelse traditie wordt de psalm onberijmd gezongen. In de viering van deze middag klinkt Psalm 84 in de toonzetting van de Engelse componist Hubert Parry.

Het Magnificat (Lofzang van Maria) en een Nunc Dimittis (Lofzang van Simeon) zijn twee andere vaste onderdelen van de evensong. Deze werken worden altijd na de lezingen gezongen. In dit geval kunt u luisteren naar een toonzetting van Thomas Weelkes, een componist die net iets later leefde dan Palestrina en werkte in de vroegbarok.

Zoals in alle vieringen van Musica pro Deo is er ook in deze Evensong ruimte voor samenzang. U bent van harte uitgenodigd mee te zingen.

Wietse Meinardi begeleidt zowel het koor als de samenzang en speelt ook het pre- en postludium van de viering. Kees Richters is deze middag de liturg.

De toegang is vrij, er is een uitgangscollecte. U kunt ook geven via de Scipio app en de QR code die in de orde van dienst staat afgedrukt.
Deze collecte bevelen we graag van harte bij u aan: dankzij uw gift - klein of groot -  helpt u mee Musica pro Deo in stand te houden. We zijn blij met al uw giften.

Anbi Gegevens Kerk                                                                                                        Login/Log uit
Anbi Gegevens Diaconie Webmail
Protestantse Kerk in Nederland Privacyverklaring