Op zondag 22 september 2024 zullen koor en orkest van de Asser Bach Cantategroep o.l.v. Marion Bluthard Cantate BWV 192 Nun danket alle Gott ten gehore brengen. Cantate 192 is een raadselachtige cantate. Het is één van Bach’s allerkortste cantates van slechts drie delen; twee stukken voor koor en in het midden een duet voor sopraan en bas. Het is ook één van zijn feestelijkste cantates.
De complete partituur van de cantate is verloren gegaan, maar losse partijen ervan zijn terug gevonden. De tenor partij is niet gevonden, maar deze was aan de hand van de andere partijen nog wel te reconstrueren. Bach heeft alle registers open getrokken voor deze cantate. Het orkest is al zeer royaal bezet met twee hobo’s en twee fluiten, maar er wordt gespeculeerd dat het verloren gegane origineel ook nog koperblazers of hoorns bevatte.
De partituur was niet compleet en ook mist de omslag waar normaal gesproken op staat vermeld op welke datum en voor welke gelegenheid de cantate is gecomponeerd. De partijen zijn op exact hetzelfde papier geschreven als cantate BWV 51 uit 1730, dus dat wordt aangenomen als het jaar van deze cantate.
De tekst is geschreven door Martin Rinkarts tijdens de 30 jarige oorlog. Niet echt een prettige tijd, maar desondanks een vrolijke tekst. Het is een oproep tot dankbaarheid, waar Bach een feestelijk geheel van heeft gemaakt. Het koor begint dan ook met een levendig danklied:
Nun danket alle Gott
mit Herzen, Mund und Händen,
der große Dinge tut
an uns und allen Enden,
(Dankt nu allen God
met hart, mond en handen,
hem die grote dingen doet,
aan ons en overal,)
Het feestgedruis zet zich voort in het duet voor sopraan en bas en de cantate eindigt met een koorstuk in een swingend slot.
Als aanvulling op de korte cantate zal het koor motet 230, Lobet denn Herrn zingen. Dit motet is geschreven op de tekst van psalm 117.
Over raadselachtige stukken gesproken; dit is ook een mysterieus stuk. Het stuk is, in gedrukte vorm, gevonden in 1821 en het vermeldt daar een ‘Signor Bach’ als auteur. Maar is het wel van Bach? - Ja, zeggen sommigen, deze muziek bevat zoveel compositorische hoogstandjes, dat zou alleen Bach kunnen componeren. Nee, zeggen anderen, dit wijkt op verschillende punten nogal af van andere motetten van Bach. Bovendien passen de thema’s aan het begin van het motet niet lekker bij elkaar en zoiets zou Bach zeker nooit doen. Een ander probleem is dat tekstplaatsing niet helemaal correct is. Dit zou echter kunnen komen doordat het motet eerst in de oorspronkelijke Latijnse tekst is geschreven en later naar het Duits is overgezet. Op de website van de Nederlandse Bach Vereniging melden ze dat specialisten het er inmiddels wel over eens zijn dat het toch niet van Bach is. Ze hebben het stuk wel opgenomen voor hun ‘All of Bach’ reeks. Wie het ook heeft geschreven, het was wel een briljante componist want het is een prachtig en virtuoos motet.
Voorganger is Ds Peter van de Peppel. Wietse Meinardi bespeelt het kistorgel en het hoofdorgel. Vocale solisten zijn: Clarisse Planchais, sopraan en Jitze van der Land, bas.
De toegang is gratis maar er is wel een uitgangscollectie die van harte wordt aanbevolen. Een gift geven kan ook via de Scipio app van PKN Assen en via een QR code.
U bent van harte welkom!